Poul Henning Krog

poul_logo_200

Min datter vil holde jul hos sin far og nye ’mammi’

Kære Lægepræst

Jeg er mor til en pige på 12 år. Vi har i det store og hele, hvad vi skal bruge, men julen er en hård og dyr tid at komme igennem som førtidspensionist. Min eksmand og datters far forlod mig for 4 år siden, og vi har en 7:7 ordning omkring vores datter. Min eksmand har netop giftet sig igen.

Hans hustru er velhavende, køn og sød, fortæller min datter. Indtil nu har vi skiftedes til at have vores datter juleaften, og sidste år var hun hos sin far. Altså skal jeg have hende i år. Min datter vil imidlertid hellere være hos sin far og den nye hustru. Sidstnævnte har tilladt, at min datter kalder hende mammi.

Min datter bliver forkælet på en måde, jeg slet ikke har mulighed for. Min eksmand har sagt, at jeg også kan være med til deres juleaften, så jeg ikke skal sidde alene. Jeg har en masse følelser i klemme nu. Jeg synes, min datter har en alder, hvor hun i nogen grad træffer egne valg, så har jeg ret til at holde på samværsaftalen? Jeg er jaloux over, at min datter kalder den nye hustru for mammi, og jeg har ikke lyst til at være tilskuer til deres jul. Gid jeg kunne aflyse julen, hvad skal jeg stille op?

Mvh Den anonyme

Kære ven

Tak for dit skriv. Der er sandelig mange følelser på spil, men Gud er trøstens Gud. Det hele er gået hurtigt, og det nye scenarie rummer mange perspektiver, som vel ingen helt kan gennemskue. Skiftet fra 7/7 mellem dig og din eksmand, til det beskrevne, er større end man umiddelbart tror. Du er midt i tidsmæssigt at miste din datter til en 7/7 ordning, hvor der nu er en anden ”mor”. Kommunikation er vejen frem, og først med jer voksne.

Udøs dit hjerte for Gud og bed sammen med en veninde. Husk på, at du er højt privilegeret – ”Er Gud for os, hvem kan da være imod os? Han, som ikke sparede sin egen søn, men gav ham hen for os alle, vil han ikke med ham skænke os alt.”(Rom.8:31-32) Du skal mødes med din eksmand og nye hustru. I skal igennem flere samtaler bygge en god kommunikationsbro, så der også kan køre lidt ”tungere konfliktfyldte køretøjer” over.

Der er forståeligt, at du har lyst til aflyse julen med så mange svære følelser. Vi må alle se, forstå og erkende, så svære følelser ikke blokerer for synet på Kristus.

Tal gerne længe sammen, så de mange følelser og tanker kommer frem, inden I beslutter jer og inddrager din datter i, hvad der er den bedste løsning. Jesus kom som bekendt med både nåde og sandhed. Du må og vil modtage nåde fra både Gud og mennesker midt i de mange nye sandheder (virkeligheder). Det er tydeligt for enhver, at du er afmægtig i dette spil.


Det er naturligvis dejligt, at det ikke er en ond stedmor, men en sød hustru, din mand har fundet. Det er godt, at din datter er glad for hende. Det må du midt i dine følelser også finde glæde i. Ordet mammi er mere hjertevarmt end navnet på din mands nye hustru. Det er din datter, der har spurgt. I situationen som ny mor, dumpet ned i en 7/7 ordning, vil det kræve stor empati over for dig at sige nej hertil.

Det er her, den manglende dialog og forventningsafstemning kommer ind. Det er svært at vide, hvordan ordvekslingen har været, men naturligvis gør det ondt på dig, at en ukendt kvinde nu kaldes mammi af din datter, det må I som voksne tale om. Der er forståeligt, at du har lyst til aflyse julen med så mange svære følelser.

Vi må alle se, forstå og erkende, så svære følelser ikke blokerer for synet på Kristus. Vi får jo netop ordet ”SE” præsenteret i juleevangeliet. ”Se, jeg forkynder jer en stor glæde, som skal være for hele folket: I dag er der født jer en frelser i Davids by: han er Kristus, Herren. ”(Luk.2.10-11) Jesus er troens banebryder og fuldender, også når det er svært; Gud har en vej for dig.


Kærlig hilsen
Poul Henning

Scroll to Top