Poul Henning Krog

poul_logo_200

Barndomsminder fra jul gør december svær

Kære Poul Henning

Jeg skriver, fordi jeg indimellem ser min opvækst som en stor udfordring. Jeg er heldigvis kommet videre i mit liv, men ønsker et råd med på vejen. Mange følelser dukker op her i december, når andre rigtig skal hygge sig. Min barndomsjul var bestemt ikke en succes. Min far var alkoholiker, og juleaften endte med druk.

Nuvel, vi fik danset om juletræet, og min mor tilberedte god mad til os fire børn. Vi fik også gaver, men min fars druk blev desværre styrende for aftenen, og 1. og 2. juledag var endnu værre. Jul og advent handler jo om forventning, men hvad kan jeg forvente, når jeg tidligt blev seksuelt misbrugt?

Når jeg var uønsket og aldrig god nok. Jeg skulle betale med min krop og med mit værd for at få en følelse af, at jeg var noget værd. Det opnåede jeg desværre aldrig. Med tiden har jeg arbejdet med den del af mig. I mange års terapi har jeg prøvet at finde ud af, at jeg er noget værd. Men i bund og grund var det med et håb og et forsøg på at tilpasse mig denne verden.

Efter at Gud har fået en plads i mit liv, har mit liv forandret sig. Jeg ved og mærker nu, at jeg er elsket, bare fordi jeg er mig. Jeg skal ikke længere leve op til noget. Jeg er elsket uden betingelser. Det manglende selvværd er erstattet med Guds kærlighed. Jeg skal stadig holde det for øje, men barndommens kors er blevet nemmere og nemmere at bære. Min jul i år handler om at være noget for andre, der kæmper med julen.

Mvh den anonyme

 

Kære ven


Tak for dit ærlige og svære brev. Hvor er verden uretfærdig. Nogle mennesker vokser op i gode familier, og andre gør ikke. Det er imponerende, at du har kæmpet dig igennem mange års terapi. Det er dog tydeligt, at det er Guds kærlighed, der gjorde dig hel igen. At være elsket betingelsesløst af Gud, har sat dig fri.

”Barndommens kors er blevet nemmere og nemmere at bære. Min jul i år handler om at være noget for andre, der kæmper med julen.”

Du er et forbillede! Hvor ville vi andre være med en så svær opvækst. Guds kærlighed omfavner dig fra nu til nu, og du har lært at ”leve ved ham”. ”Derved er Guds kærlighed blevet åbenbaret iblandt os: at Gud har sendt sin enbårne søn til verden, for at vi skal leve ved ham. Deri består kærligheden: ikke i at vi har elsket Gud, men i at han har elsket os og sendt sin søn som et sonoffer for vores synder.” (1.Joh.4:9-10)

Din forvandling er ikke sket på en dag, men du er et forbillede i at give dig hen og søge hjælp hos Gud og mennesker. Gud har bygget og bygger dig op med ordene: ”For bjergene kan rokkes, og højene vakle, men min troskab mod dig rokkes ikke, og min fredspagt vakler ikke, siger Herren, der viser dig barmhjertighed.


Du hjælpeløse, du stormhærgede, du, som ikke finder trøst, se, jeg sætter din mur af malakit og lægger din grundvold med safirer. Jeg sætter dine murtinder med rubiner, dine porte med karfunkler, og hele din ringmur med ædelsten.”(Esa.54:10-12) Du har grebet Kristus – julens store glæde – tillykke. Du har grebet en sund tilgang til din næste, som på mirakuløs vis også hjælper dig selv.

”Ja, at du deler dit brød med den sultne, giver husly til hjemløse stakler, at du har klæder til den nøgne og ikke vender ryggen til dine egne. Da skal dit lys bryde frem som morgenrøden, og dit sår skal hurtigt læges; din retfærdighed går i spidsen for dig, og Herrens herlighed er bag dig. Da kalder du, og Herren svarer, da råber du om hjælp, og han siger: Her er jeg!” (Esa.58:7-9)

Glædelig jul med mange bønnesvar til dig og din næste.

Kærlig hilsen
Poul Henning


Scroll to Top