Poul Henning Krog

poul_logo_200

Hvordan får jeg min glade mand tilbage?

Kære Poul Henning

Jeg skriver til dig, fordi jeg håber, at du på en eller anden måde kan hjælpe os. Sagen er den, at min mand har været alvorlig syg nu i flere måneder, og han har efterhånden mistet livsgnisten helt.

Det, at han ikke har kunnet passe det arbejde, han brænder for – først på grund af Corona, som sendte os alle hjem – og derefter at blive alvorlig syg har gjort, at han er gået helt i stå.

Han har altid været et livstykke og en humørspreder, men det har nu helt forladt ham. Det er ikke underligt, hvis han formentlig har fået en depression efter de store tab, han har lidt, og derfor har brug for hjælp. Den langvarige sygdomsperiode har virkelig slidt på os begge. Det er hårdt at stå på sidelinjen og se på.

Han sover meget, men spiser og drikker meget lidt og viser ingen interesse for ting, som før har interesseret ham meget. Han orker hverken at læse eller tage stilling til noget som helst. Har du et forslag til, hvordan han kan få hjælp og blive den glade karismatiske mand, som han var før sygdommen?

Hilsen
Den fortvivlede kone

Kære jer

Tak at du skriver. Vi aftalte jo ekstraordinært et besøg. Tak for gæstfrihed. Din mand var sandelig meget afkræftet, trist, træt og opgivende. Det lykkes dog at få en uddybende samtale, hvor det stod klart, at din mand havde fået en moderat til svær depression uden psykotiske symptomer.


Langvarig belastning med tab af nær ven, Covid-19 og somatisk sygdom havde stået på så længe, at psyken ikke længere kunne kompensere. Faktisk var alle tre depressions kernesymptomer til stede. Din mand var både:

1. Meget trist, opgivende og præget af håbløshedsfølelse

2. Absolut uden energi og umådelig træt


3. Helt uden lyst til hans normale aktiviteter med have, bibel mv.

Dertil kom, at han var
1. Kognitivt påvirket med nedsat læseevne og generelt nedsat koncentrations formåen

2. Grådlabil

3. Søvnen var svært påvirket, både når det gjaldt at falde i søvn og sove igennem


4. Det var tæt på selvmordstanker, eller i hvert fald et ønske om nu at komme hjem til Gud

5. Selvbebrejdelser

6. Dog ingen angst

7. Vægttab på 15 kg de sidste få måneder

8. Somatiske symptomer fra maveregion

9. Næsten ingen appetit

Noget af din mands liv ligger i dine hænder. Tak at du tog ansvar, når nu din mand ikke kunne.

Jeg fik tjekket Interaktionsdatabasen. Den nye medicin der skulle til, ville ikke give problemer i forhold til den vanlige medicin, din mand får. Da vi som læger prøver at undgå at ind over hinandens felter, valgte jeg ikke at udskrive medicin. Vi aftalte, at I gik til læge med mit skriv dagen efter.

Det var meget vigtigt, at din mand hurtigt kom i gang med medicin. Jeg kan forstå på jer, at jeres egen læge fulgte mit forslag. Medicinen virker ikke på lette depressioner, men netop på moderat til svære depressioner. Senere kan samtaleterapi komme på tale.

Det er hårdt også at være pårørende. Noget af din mands liv ligger i dine hænder. Tak at du tog ansvar, når nu din mand ikke kunne. Jeg har bedt for jer en del gange og vil opmuntre jer med ordene fra Salme 30:12-13: ”Du forvandlede min klage til dans, du tog min sørgedragt af mig og klædte mig i glæde. Derfor vil jeg lovsynge dig uden ophør; Herre min Gud, for evigt vil jeg takke dig.”

Vær ved godt mod. Din mands forår er på vej!
Med ønsket om alt godt.

Kærlig hilsen
Poul Henning

Scroll to Top