Poul Henning Krog

poul_logo_200

Stoleterapi hjalp mig af med vrede

”Jeg har nu fulgt dit råd om stoleterapi. Jeg visualiserer, at min far sidder i en stol overfor mig. Jeg begynder da at forklare ham, hvad jeg oplevede dengang.”

Kære Poul Henning

Tak for hjælp. Jeg har i mange år båret på vrede imod min far. Det var nogle slag og verbale overgreb, der udløste det. Min far er også en god far, men knus og empati var der ikke meget af i min opvækst. Jeg udviklede en depression og kom i behandling herfor. Medicinen har virket godt.

Fortsat bærer jeg dog på en stor vrede. Den har bevirket, at jeg i årevis har haft mareridt næsten dagligt og også en næsten konstant anspændthed i min krop. Den mindste berøring kan udløse ekstra anspændthed. Erfaringsmæssigt nytter det ikke at tale med min far.

Jeg har nu fulgt dit råd om stoleterapi. Jeg visualiserer, at min far sidder i en stol overfor mig. Jeg begynder da at forklare ham, hvad jeg oplevede dengang. På et tidspunkt kommer mine indestængte følelser ud. Jeg græder og råber højt og længe. Jeg skælder min far ud. Jeg forklarer ham også, at jeg har tilgivet ham.

Efterfølgende har jeg oplevet en stor forløsning. Jeg har nu gjort det flere gange i mange uger. Jeg må sige, at jeg er meget forundret over den virkning, det har haft. Mine mareridt er næsten væk. Min anspændthed er blevet langt mindre. Jeg skriver nu, for at spørge, hvor længe du tænker, at jeg skal blive ved.

Kærlig hilsen
Den anonyme

 

Kære ven


Tak for samtale og villighed til seriøst at arbejde med dine udfordringer.

Stoleterapi er frugtbart

Det glæder mig, at du har haft så stor glæde af stoleterapien. Skønt er det også, at du har tilgivet din far ved at bruge Guds ord og din vilje. Dine følelser vil følge efter, så vær tålmodig her. Jeg kan forstå, at du ikke løbende har kunnet komme af med din vrede. Du har set på familiemønstre og søskendes forsøg og konkluderet, at den vej ikke er mulig.

Ulve og girafsprog

Din far brugte det ikke lyttende ulvesprog, det sprog, der med vrede bjæffer og bider. Girafsprog er vejen frem, men det tager tid at lære. Giraffens hjerte vejer 45 kilogram. Girafsprog opmuntrer, elsker, rummer og favner. Må Gud give os alle store hjerter! I tidligere tider var det som bekendt ikke så normalt at give udtryk for sine følelser.


Følelser skulle bare gemmes væk. Problemet med den adfærd er, at uforløste følelser kan sætte sig i både vores sind og krop. Uforløst vrede kan medføre tristhed og endda medvirke til en depression. Din far har selv temaer, han kæmper med, kan jeg forstå. Ja, gid vi alle kunne blive endnu bedre til løbende og daglig god kommunikation, det er let sagt, dog må vi alle kæmpe for det, der er sandt.

”Læg derfor løgnen bort og tal sandhed med hinanden, for vi er hinandens lemmer. Bliv blot vrede, men synd ikke, lad ikke solen gå ned over jeres vrede, og giv ikke plads for Djævelen.”(Ef.4.25-27)

Følelser skal ud, men på den rigtige måde

Alle følelser er derfor helt ok og normalt. Jesus rummede alle følelser. Vreden skal ikke gemmes væk. Vreden fortæller blot, at det er noget galt. Ens grænse kan være overskredet, eller man er vidne til noget uretfærdigt. Vreden må ud, men på den rigtige måde, for vrede er en voldsom følelse, som med ulvesprog kan gøre meget skade.

Derfor står der så smukt – ”bliv blot vrede, men synd ikke”. Stoleterapien har her været det rigtige svar for dig. Det er stort, at dine mareridt og anspændte krop i høj grad nu er minimeret. Jeg tænker, at du skal blive ved, så længe du kan mærke en forløsning. Det er fint, som du har nævnt, at sætte det lidt i system med to gange om ugen.


Du er et forbillede, det er aldrig for sent at arbejde med det, der spænder ben for det rige, daglige liv i Kristus. Jeg ønsker dig et nådeår fra Herren.

Kærlig hilsen
Poul Henning

Scroll to Top