Poul Henning Krog

poul_logo_200

Min læge ved ikke hvad han skal gøre

Kære Poul Henning

Først tak for din bog PsykiaTro, som jeg har læst flere gange og nogle afsnit mange gange. Begreber som ACT havde jeg aldrig hørt om, men de er forklaret på en let læselig og forståelig måde. At implementere dem i sit eget liv er straks sværere. Jeg har haft nytte, af det du skriver om at lade tanker og følelser være uden nødvendigvis at handle på dem, men bare acceptere, at det er sådan lige nu og så gå videre.

Jeg skriver til dig, fordi jeg har et problem. Jeg har siden, jeg var en ung mand kæmpet med angst og depression. Det er min egen diagnose, da jeg aldrig har mødt en psykiater, men det blev sådan, at jeg blev nødt til gå til den lokale læge. Her fik jeg stesolid 2 mg. Det var engang midt i halvfjersene.

Det har jeg fået siden, indtil der kom nye regler. Jeg prøvede efter lægens råd at skifte til de såkaldte lykkepiller. Dem kunne jeg ikke tåle. Herefter fik jeg ordineret, de tabletter jeg nu får – oxabenz 15 mg fordelt som 4 halve pr. dag. Det er træls, at jeg skal møde op for at få recepten fornyet. Det er et krav fra Sundhedsstyrelsen, som også presser min læge til en udtrapning. Min læge ved ikke, hvad han skal gøre.

Mit spørgsmål er: Kender du andre midler, som jeg kunne bruge med samme virkning, og som ikke giver problemer med kørekort og Lægemiddelstyrelsen.

Kærlig hilsen
Den anonyme

 

Kære ven


Tak for dit ærlige skriv og ros til dig. At du har taget min bog så seriøst, viser mig din store vilje til forandring. Bogens mange også ikke medicinske råd kunne du nedskrive, hvad virker for dig. At få nye vaner f.eks. med motion, vejrtrækningsøvelser, kropsscanning kræver mindst 3 ugers implementering.

Du kunne også som en del andre i Danmark samle en læsegruppe, så kunne I læse et kapitel ad gangen, før I mødtes til teologisk og terapeutisk dialog ud fra spørgsmålene bagerst i bogen.

Det lyder som om, at du i mange år har haft angst og depression i mild grad, her er grundrådet – kognitiv terapi. En uddybende samtale kunne afdække problemerne. Er det samværet med mange mennesker? Er det tankemylder? Er det søvnproblemer? Et det mørke og svære tanker eller? Angst er meget ubehageligt, men ufarligt.


Desværre blev benzodiazepiner udskrevet som bolsjer i en årrække. Du må acceptere, at Lægemiddelstyrelsen giver vejledninger for at hjælpe dig og os læger. De 30 mg oxabenz er heldigvis ikke en stor dosis, og faktisk mindre end du tror, fordi stoffets virkning aftager med tiden.

Jeg vil således tilråde, at du med din læge får lagt en langstrakt plan med udtrapning af de 30 mg oxabenz, gerne en læsegruppe for at styrke dit Gudsliv, nye vaner, et terapeutisk forløb evt. supplement med ovennævnte medicin i en overgangsfase.

Det kan føles som et uoverstigeligt bjerg at komme ud af de 30mg, men bjerget er reelt mere en bakke. Jeg har hjulpet folk, der har taget doser, der svarer til 500 mg oxabenz. Disse enorme mængder har de kunnet tåle, fordi de gradvist blot har taget større og større doser.
Skal der til den kognitive terapi suppleres med medicin, kunne det være:

Atarax udskrives også til behandling af angst og urotilstande, men anbefales normalt ikke til folk over 64 år. Hvis man vil gå den vej, kunne det f.eks. være med den mindste dosis 25mg dgl. Seroquel 25mg x 3 eller truxal 15mg x 3 efter behov kunne også være en mulighed.

De tre præparater er ikke vanedannende, og livliner er vigtige. Vedrørende bevarelse af kørekort, er de 30mg oxabenz max. dosis. Jeg vil således tilråde, at du med din læge får lagt en langstrakt plan med udtrapning af de 30 mg oxabenz, gerne en læsegruppe for at styrke dit Gudsliv, nye vaner, et terapeutisk forløb evt. supplement med ovennævnte medicin i en overgangsfase.


Kærlig hilsen
Poul Henning

Scroll to Top