Poul Henning Krog

poul_logo_200

Jeg længes efter at lyse som kristen

Mit overskud drukner i trælse tanker. Jeg burde vel kunne udrette mere efter alle de prædikener, jeg har hørt?

Kære Poul Henning

Jeg skriver, fordi jeg let overvældes og fastlåses af tanker. Jeg vil gerne leve og lyse i mit kristenliv, men kommer ofte til kort. Det er, som om mit overskud drukner i trælse tanker. Derfor får jeg ofte ikke gjort det, jeg egentlig gerne ville gøre.

Jeg burde vide bedre, og skulle – efter alle de prædikener jeg har modtaget – være i stand til at udrette noget. Ærligt sagt bliver det ikke til meget. Ikke at jeg lever i fordømmelse, men måske en tristhed over mig selv og min formåen. Kan du hjælpe, lytter jeg gerne. På forhånd tak, også for gode brevkasser.

Kærlig hilsen Kaj

 

Kære Kaj

Vi lever i ”nåde-landet” og ikke i ”burde-landet”. At tage sig sammen virker ofte kun kortvarigt. At falde sammen er bedre, så kan Kristus komme til. Magtesløshed får os til at søge Gud, hvorfra al vores hjælp kommer.

Vi må alle fra nu til nu være i kontakt med Gud og Guds værdier. Vi kan stille os spørgsmålet: Hvad vil folk sige til vores begravelse?


Hvad er vores værdier?

Et godt udgangspunkt er Gal.5:22-23: ”Men Åndens frugt er kærlighed, glæde, fred, tålmodighed, venlighed, godhed, trofasthed, mildhed og selvbeherskelse.”

Når vi er forbundet med Kristus og Ånden, flyder denne flod gennem vores sind. Den møder vores tanker, og det ofte ikke fornyede sind. Det er ikke dine tanker i sig selv, der skaber mørke. Mørket opstår, når du holder fast i tankerne og ikke slipper lyset til. Sindet er som en radiostation, der sender signaler og tanker 24/7.

Nogle af de tanker er gode og konstruktive og helt nødvendige for at agere i vores aktuelle verden.
Andre tanker er forstyrrende, livshæmmende og ind imellem ligefrem destruktive. Det er desværre muligt kun at leve en halvt liv, fordi vi sidder fast i vores formørkede tanker. Livet passerer forbi.


Vi bliver tilskuere. Vi taler kun om, hvad de andre gør. Vi er selv gået i stå. Vi har mistet gnisten og livet. Guds livseventyr for os er gået helt i glemmebogen. Vi søger over i surrogater i form af film, sociale medier, misbrug og spil for at dulme kedsomheden og dårlige tanker.

Minimer dårlige tanker

Der er tre nøgler til at minimere disse dårlige tanker.

Den første er, at vi løbende og altid i nuet er forbundet med Kristus, Helligånden og vores bibelske værdier.

Den anden er at bearbejde de forstyrrende tanker og tankebygninger. Her kan det være nødvendigt med fx Salme 23 og ACT-terapi, som min tredje bog PsykiaTro handler om.


Den tredje nøgle er handling. Handling er ikke en overspringshandling, en sammenligning med andre handling, en ”dopaminflugt” eller en afledning, men en handling født ud af foreningen med Kristus. En handling, som med bibelske ord er en levende og ikke død gerning. Døde gerninger brænder op, når vi en dag møder Kristus, som han er.

Livet er for kort til døde gerninger. Levende gerninger, der er født at Ånden, er det, der skal til. Kristus iklædte sig menneskeskikkelse. Han kender alt til menneskelivet. Han kommer os til hjælp, netop for også at redde os ud af vores forvildede tanker – ”I har fået Kristi sind”.

Kristus kom med liv i overflod. Det har vi alle brug for lige nu. Glædelig jul og et velsignet nytår 2021 med Guds tanker, som er højere end vores tanker.

Kærlig hilsen
Poul Henning

Scroll to Top