Poul Henning Krog

poul_logo_200

Jeg kan ikke tabe mig efter ulykke

Kære Poul Henning

Jeg har brug for at dele nogle frustrationer. Jeg har i mange år haft problemer med at kunne tabe mig. Det startede efter en bilulykke, hvor jeg fik skadet hele højre side. På det tidspunkt var der ikke megen hjælp at hente lægeligt set. Mine skader var for komplekse. Det har gjort, at jeg har taget mange kilo på, og pga. smerter kan jeg ikke gøre en aktiv indsats for at bevæge mig.

Jeg er bare så frustreret, over at jeg ALTID hører det samme, når jeg søger læge, for de forskellige skavanker jeg har. DU SKAL BARE TABE DIG. Det er nemmere sagt end gjort, og de læger skulle lige vide, hvad det er, jeg lever af og ellers gør. Jo, jeg spiser ind imellem usundt. Men hvad skal jeg gøre, tænker jeg? Det er virkelig træls.

Hilsen en frustreret

 

Kære ven

Jeg forstår din frustration. Det er ganske svært og udfordrende at tabe sig. Desværre er overvægt et meget stort og voksende problem i verden. I dag er over halvdelen af den danske befolkning overvægtige. Typisk skelner man mellem overvægt med et BMI på 26-30 og svær overvægt/fedme med et BMI på over 30.

I USA er 36% svært overvægtige, og i Danmark er tallet 17%. WHO har forudsagt, at hvis den nuværende tendens fortsætter med samme hastighed som hidtil, vil 60-70% af alle europæere være svært overvægtige i 2030. Det genetiske spiller for langt hovedparten kun en lille rolle, men sygdomsprocessen er kompliceret og inkluderer et samspil mellem genetiske forhold, miljøfaktorer inkl. stress og sociale faktorer. Hvad skyldes denne udvikling siden 1950? Noget af svaret er et øget tilbud af energirige varer og nedsat fysisk aktivitet.


Vi må finde balancen i at være både nådige og sande også over for os selv, og undgå ansvarsfralæggende adfærd. Og her er det vigtigt at huske på, at selvpineri ikke er Guds tanke. Accept er et stort ord også her.

Der er desværre en del følgesygdomme til fedme. Særligt den abdominale fedme er en risikofaktor for: hjerte- og karsygdom, hypertension, type 2-diabetes, forhøjede kolesteroltal, urinsyregigt, depression, galdesten, brok, led- og ryggener og varicer.

Svær overvægt er en kronisk tilstand. Det er en stor udfordring at løse. Selvpineri er ikke Guds tanke. Accept er et stort ord også her. I romantikken malede og hyldede man den buttede. De tynde modeller hyldes i dag. Hvem skal bestemme vores udseende?

Fire gode spørgsmål kunne være:


1. Hvordan bliver jeg en god forvalter af min Gudgivne krop? Til en begyndelse kunne man kostregistrere i 1 uge. Vi kan alle både være uvidende om kalorier i de enkelte madvarer og til dels blinde og undskyldende for trøstespisning og dårlige vaner. Vi må være både nådige og sande også over for os selv.

2. Hvordan undgår jeg det ansvarsfralæggende syndefaldssprog: Det var slangens skyld, det var mandens skyld, det var kvindens skyld, det var lægens skyld, det var samfundets skyld, det var…. Den fælde kan vi alle dagligt falde i, både når det gælder vægt, men også mange andre emner.

3. Hvilken vægt skal jeg have, for at kunne befinde mig godt med mig selv?

4. Hvilken hjælp skal jeg have for at kunne nå derhen, hvis problemet er svær fedme – BMI over 30, og kost/motionsvejledning ikke slår til?


a. Det nye stjerneprodukt er fra Novo – Semaglutid – Rybelsus som tablet eller Ozempic som indsprøjtning. Det gives med visse forudsætninger til behandling af type 2-diabetes også med vægtproblemer. Det samme produkt Wegory går indtil videre sin sejrsgang i USA som slankemiddel. Det forventes godkendt til behandling af fedme i efteråret 2022 i Danmark muligvis med klausulbetinget tilskud. Prisen, hvis der ikke gives tilskud, er en udfordring – ca. 1000 kr./mdr. Det forventede vægttab med motion og kostvejledning er her ca. 17% af kropsvægten.

b. I 2009 kom fra Novo produktet til behandling af fedme – Liraglutid, det gives som injektion og er tilskudsberettiget under visse forudsætninger.

c. Kirurgisk operation – Gastric Sleeve og Bypass.
Det glæder mig, at du tager udfordringen op og taler med din læge.

Kærlig hilsen
Poul Henning

Scroll to Top