Poul Henning Krog

poul_logo_200

Hvordan tackler jeg bedst mit stress?

Kære Poul Henning

Jeg er lige ved at gå ned med stress. Jeg har i et år været arbejdsmiljørepræsentant på vores arbejdsplads. Jeg synes, at det er vigtigt at sætte fokus på sikkerhed, sundhed og sikre et godt arbejdsmiljø.

Flere at mine kollegaer er allerede gået ned med stress. Jeg har været nødt til løbende at skulle sige nogle ubehagelige ting til min meget forsigtige leder. Det har slidt på os begge. I sidste uge valgte hun at trække sig som leder, hun kommer ikke tilbage.

Hun har efter to år indset, at hun ikke er leder. I de to år hun har været leder, er der mange af mine markante kollegaer, der har lagt pres på mig. Der er i krogene sagt mange voldsomme ting.

Jeg er bekymret for, at den kommende leder også kommer til kort. Jeg føler, at jeg er nødt til at tale med mine kollager herom, om end det presser mig, særlig når jeg selv er ved at gå ned med stress.

Jeg har fået rådgivning fra en coach om vejtrækningsøvelser og visualisering, hvilket jeg som kristen har det noget stramt med. Tak om du vil hjælpe mig.

Kærlig hilsen
Børge

 


Kære Børge

Et godt arbejdsmiljø, også psykisk, er rigtig vigtigt. Du er sej. Der er ingen tvivl om, at Gud har hjulpet dig mange gange. Din krop er begyndt at ’råbe’ op, den lyver ikke. Vi må alle være gode forvaltere også af vores krop. Du har været i et stormvejr ganske længe. Det er naturligt, at det slider. Vi har alle vores grænser.

Jeg forstår dit ønske om at skåne den kommende leder. Jeg vil dog klart foreslå, at du taler med din overordnede leder om medarbejderkulturen. Du skal ikke tale med dine kollegaer om dette.


Du har haft rigeligt at slås med, så det er fint, at du giver lederopgaven videre til rette sted, og godt, at du har takket nej til posten fremadrettet som AMP.

Det er dejligt at høre, at du netop har anskaffet min bog PsykiaTro. Jeg vil her anbefale særligt kapitel tre, som arbejder med begrebet stress. Jeg nævner mange gode redskaber, motion, bøn, naturoplevelser, beroligende dufte, kugledyne, Mandala malerbøger, kropscanning m.v.

Motion, bøn, naturoplevelser, beroligende dufte, kugledyne, vejrtrækningsøvelser, kropscanning m.v. er gode redskaber i bearbejdningen af stress.

Der er intet galt med visualisering og vejrtrækningsøvelser. Psykologien har fundet ud af, at det hjælper at tænke og se noget godt for sit indre blik. Det har vi kristne praktiseret i årtusinder.

At visualisere Jesus i bøn og bede til ham er lægedom. Munkene brugte også både visualisering og åndedrætsøvelser. Åndedrætsøvelser kan hjælpe os med at komme i kontakt med vores krop og minimerer indirekte tankemylder.


Træk vejret dybt og langsomt ind, hold det og ånd langsomt ud igen med en rytme på kun 6 vejrtrækninger pr. minut i 5-10 minutter, du vil hurtigt mærke, at det dæmper bekymringstanker og tankemylder.

De kommende måneder må du tilse, at du ved at bruge de nævnte redskaber sætter mere ind på din ”indre beholder” end du trækker ud. Jeg tror, at du ved rettidig omhu nu kan forhindre en egentlig sygemelding. ”Alt formår jeg i ham, der giver mig kraft.”(Fil.4.13)

Kærlig hilsen
Poul Henning

Scroll to Top