Poul Henning Krog

poul_logo_200

Hvad gør jeg ved mine angstanfald?

Kære Poul Henning

For et par måneder siden begyndte jeg at få angstanfald. Ikke bare et enkelt, men en hel masse efter hinanden. Jeg kan kun bryde angsten ved at falde i søvn. Det er så slemt nu, at jeg ikke kan passe mit arbejde eller have et socialt liv. Situationen gør mig bange, for det snurrer og prikker konstant i min krop. Hvorfor?

Forleden tog jeg til min læge. Han udskrev nogle piller, der hedder sertralin. Jeg er nervøs for at starte på dem, for jeg ved ikke, hvordan min krop reagerer på medicinen. Vil det være pillernes virkning, der tager over, så jeg ikke kan mærke mig selv og mine egne grænser mere?

Jeg spekulerer på de bivirkninger, der kan være. Vil jeg blive mere syg, end jeg er i forvejen? Hvordan kan jeg blive bare lidt tryg ved situationen? Har du nogle gode råd?

Hilsner fra Amanda

 

Hej Amanda

Angstdiagnoser kan opdeles i socialangst, agorafobi, generaliseret angst og panikangst. De anfald du beskriver tyder mest på panikangst. De anfald kommer som lyn fra en skyfri himmel og varer kun 5-10 minuntter, efterfølgende er man udmattet.


Typisk er der 4-6 symtomer ud af 14. Mest udpræget er hjertebanken, sveden, mundtørhed, rysten, kvælningsfornemmelse, svimmelhed, snurren og prikken i kroppen og uro i maven.

Normalt er panikangst en tillægsdiagnose til de andre angstdiagnoser. For at stille diagnosen panikangst, skal der være 4 anfald på 4 uger, nogle har flere anfald hver dag.

Du beskriver endvidere, at du ikke kan passe dit arbejde og det sociale liv. Der virker som om, at der mangler en uddybende samtale. Der er også muligt at blive angst for angsten.


Sertralin er godt valg. At starte med en lille dosis på 25 mg er fint. Din angst, for hvad medicinen skal gøre ved dig, er en del af den problematik, du bærer på. At lide af angst og samtidig læse indlægssedlen i pilleæsken kan være særdeles angstfremkaldende. Her må du have tillid til din læge.

Efter 3-4 uger kan du mærke, at medicinen hjælper dig. Medicinen kan lægge et grundniveau af behandling, som gør det lettere at arbejde med angsten på et dybere niveau.

At lide af angst og samtidig læse indlægssedlen i pilleæsken kan være særdeles angstfremkaldende. Her må du have tillid til din læge.

Derfor vil jeg foreslå, at du får en ny tid ved din læge. Han kan give dig yderligere forklaring på angstens natur, den præcise diagnose og skrive en henvisning til ti samtaler ved en psykolog. Medicin og terapi sammen er det bedste.

Når vi fusionerer med vores tænkning, kan skyldfølelse, negativ tale og bekymring blive til den virkelighed, vi lever i. Det kan trække dig og mange andre mennesker ned i angst og depression.


Nogle gange kan man finde kilden til lidelsen. At få selvindsigt har stor betydning. Min kommende bog har titlen: Psykiatro.

I den kan du læse meget mere om også angstens væsen. Troen på Gud er en vældig styrke i menneskelivet.

Et nøglevers fra Bibelen om frygt og angst er fra Johannes’ første brev, kapitel fire, vers atten og nitten: ”men den fuldendte kærlighed fordriver frygten, for frygt er forbundet med straf, og den, der nærer frygt, er ikke fuldendt i kærlighed. Vi elsker, fordi han elskede os først.” Det er et skønt løfte. Prøv om du kan tage ordene ind, så du forstår, hvor højt elsket og værdsat du er.

Kærlig hilsen
Poul Henning

Scroll to Top