Poul Henning Krog

poul_logo_200

Min søster skærer i sig selv. Hvordan kan jeg hjælpe?

Kære Poul Henning

Jeg er 23 år, og min ældste lillesøster er netop fyldt 20 år. Vi er begge flyttet hjemmefra. Vores forældre har yngre tvillinger og har meget travlt med dem. Det er måske en væsentlig medårsag til problemet. Min søster har betroet sig, jeg har fået lov til at læse hendes dagbog.

Hun skriver flere gange, at hun er træt af livet. Hun har ar og snitsår på begge underarme.

Cutting får hende til at glemme, siger hun. Hun er også blevet syet på skadestuen, når det var værst. Jeg har lovet hende ikke at sige noget til vores forældre, og det løfte holder jeg. Hvordan kan jeg hjælpe min søster?

Kærlig hilsen Linnea

 

Two female friend comforting each other during bad days being sad, hugging. Friendship concept

Kære Linnea

Tak for dit spørgsmål. Hvor er det godt, at din lillesøster har dig. Når det er skrevet, skal du hurtigt få løftet det tunge ansvar af dine skuldre. Du skal stadig være hendes omsorgsfulde søster, der lytter og giver sig tid – men ansvaret skal ikke være dit fremadrettet.


Umiddelbart vil jeg opfordre til åbenhed i forhold til jeres forældre, for kender de til din søsters tilstand, vil jeg formode, at de vil forstå alvoren. Mit gæt er, at de har en travl og hektisk hverdag med små børn – og selv om det ikke er sagt højt, regner de med, at I voksne børn kommer til dem, hvis der er noget.

Et råb om hjælp

Du skal vide, at langt de fleste mennesker, der har selvmordstanker, ikke ønsker at dø – men alle, der taler om at begå selvmord, har brug for at blive hørt og taget alvorligt.
Din lillesøster råber om hjælp, fordi hun har ondt i livet.

I første omgang skal din søsters praktiserende læge som tovholder sættes ind i sagen. Henviser han til lokalpsykiatrien, kan din søster udredes og få den tiltrængte behandling.


Rådgivning

Hvor jeg arbejder, har vi et kort, som gives til personer med selvmordsudfordringer, her er overskriften: Hvem skal jeg ringe til? Der er ni telefonnumre, og det er godt at være velforberedt og på forkant i gode tider.

I den region I bor i, er der også mulighed for at rette henvendelse til Kompetencecenter for Selvmordsforebyggelse. Her tilbydes der individuelle behandlingsforløb til unge, og din søster vil modtage både støtte og rådgivning.

Det kan være kortere eller længere terapeutiske forløb med kontakt til andre behandlingsinstitutioner og myndigheder. Alle er velkomne til at kontakte kompetencecentret direkte, også dig som pårørende.

Gud er på vores side

Bed for din søster, og bed sammen med din søster. Når hun på et tidspunkt er parat, så skænk hende stærke og trøstende ord fra Bibelen. Mennesker har til alle tider lidt og stridt, men vi kristne ved, at vi aldrig er alene. Gud er ved vores side, uanset hvor mørkt det hele synes. Guds nåde er ny hver morgen.


I Lukasevangeliet understreges det, hvor værdifulde vi er for Gud: ”Sælges ikke fem spurve for 2 skilling? Og ikke en af dem er glemt af Gud. Ja, selv alle jeres hovedhår er talt. Frygt ikke, I er mere værd end mange spurve.” (12, 6-7). Går vi 3000 år tilbage, var sandheden den samme.

I Salmernes Bog (GT) står der: ”Hvor er dine tanker dyrebare for mig, hvor stor er dog summen af dem, Gud. Tæller jeg dem, er de flere end sandet, bliver jeg færdig, er jeg stadig hos dig.” 139.17-18.

Gud velsigne jer.

Kærlig hilsen Poul Henning

Scroll to Top