Poul Henning Krog

poul_logo_200

Livets mange valg

Af Poul Henning Krog
Læge og forfatter

I Oksbøl kørte jeg forbi en bil i grøften. Den var endt lige midt imellem to veje – i grøften. Var det en spritbilist? Var det en stjålet bil? Var det et meget ambivalent menneske, der ikke i tide kunne vælge den ene eller den anden vej?

I min familie har vi begrebet en ”Skårup”, det betyder, at man melder klart ud og derefter ombestemmer sig. Vi har også begrebet ”en dobbelt Skårup”, det er, når man ombestemmer sig to gange, og derfor når tilbage til det oprindelige udgangspunkt. Det er ikke så nemt at have tendens til ambivalens. Der er mange valg i livet.

Skiltet viste vej til Oksbøl, der er kendt for en militærøvelsesbase. Jeg valgte selv Oksbøl tankesættet fra, da jeg blev militærnægter for mange år siden. I dag er mit lægekonsulent job i Oksbøl et tilvalg.

Man kan handle ind og cykle. Det er altid sundt og som regel også billigt, undtagelsen fra reglen var min cykeltur i Odense i 1980. Her blev begrebet ”24 dåser tomater” søsat. I Bilka kunne man få 6 dåser flåede tomater for 10 kr. Jeg købte 24 dåser foruden diverse andre varer. At cykle med 2 poser indeholdende 12 dåser tomater hver, samtidig med at man styrer en racercykel, førte til mit uheld. Den ene pose gik ind i forhjulet, som blev skævt. Besparelsen forsvandt godt og vel. Til gengæld har Susanne brugt begrebet overfor mig, når noget godt overdrives, jeg undrer mig over hvorfor.

Jeg selv valgte for sidste gang at købe en bil, der ikke var synet. Det var en billig gammel Audi 100, der kørte som en drøm. Næste dag så min ellers altid meget optimistiske mekaniker alt for alvorlig ud. Bilen kunne ikke reddes, idet vangerne var gennemtærede. I min Bil-bog stod der om denne bil: ”Alt hvad der kan ruste – ruster!”

En kendt norsk forkynder sagde for årtier siden om sin egen bevægelse: ”Pinsevækkelsen er kun i balance, når den bevæger sig fra den ene grøft til den anden”. Det var selvironi og selverkendelse. Han havde erfaret, at Bibelens store rigdom afstedkom, at straks man fandt nye sandheder, måtte de udleves. Konsekvensen var, at de mange sandheder ikke blev indbyrdes afbalanceret.

Da jeg læste anatomi og en aften skulle sige godnat til Susanne, blev det til et kys, og lyset blev slukket. Den aften havde jeg studeret om humerus – overarmsknoglen. Som hygge til sidst i mørket gav jeg Susanne en hånd indeholdende humerus fra knoglekassen. Hun greb om humerus! Det gør jeg ikke mere.

Livet består af vejkryds, valgmuligheder, fravalg, tilvalg, gode valg og dårlige valg. Jeg var på Betesda Rehabiliterings Center for at have en lægesamtale med en ny beboer. I gangen hang et billede fyldt med ord, der beskrev Jesus. Jeg hæftede mig bl.a. ved, at Han er en underfuld rådgiver, vældig Gud, evighedsfader og fredsfyrste. Jeg beder – Gud hjælpe mig hver dag at vælge rigtigt.


Scroll to Top