Poul Henning Krog

poul_logo_200

Jeg føler mig ofte fortabt her

Kære Poul Henning

Jeg har et spørgsmål. Tror du, at nogen kristne i Danmark er forfulgte? Fordi jeg tror, at jeg er. Jeg har haft mange panikangstanfald, efter at en i min familie blev dræbt. Jeg har bedt lægen om at give mig sertralin, da jeg er meget nedtrykt og angst.

Jeg håber, at Jesus snart kommer, fordi der er så meget ondskab i verden. Jeg har været indlagt på psykiatrisk afdeling flere gange. Ofte føler jeg mig fortabt her. Det kan også være, at det er min paranoide skizofreni, der påvirker mig. Jeg håber at få det bedre. Tak om du vil bede for mig.

Kærlig hilsen
Kirsten

 

Kære Kirsten

Det er stort, at du skriver. Det er meget hårdt at være dig lige nu. Diagnosen paranoid skizofreni kan være vældig tung at danse med, særligt hvis du ikke er helt velmedicineret for tiden. Det er rigtigt, som du skriver; der er meget ondskab i verden. Vi er mange, der glæder os til, at Jesus snart kommer igen.

Jeg håber, at du får en god kontakt til din læge. Han vil forstå din lange historie og kamp. Et drab i familien vil gøre enhver af os utrygge. Med dette traume, din angst og tristhed, lyder det som et godt forslag, at du får sertralin igen. Du kender det jo fra tidligere og har haft god effekt heraf.


Jeg tror dog, at du har ret i, at det er din sygdom, der medfører, at du føler dig forfulgt. Det kaldes persekutoriske vrangforestillinger, når man føler sig overvåget eller forfulgt. En psykose er netop kendetegnet ved en udtalt læderet virkelighedsopfattelse med vrangforestillinger.

Typisk opdeles vrangforestillinger i 10 forskellige, en af dem er de persekutoriske vrangforestillinger. Her kan man fx opleve, at der er nogen i de forbipasserende biler, der holder øje med en.

Man kan også være overbevist om, at naboer overvåger en via ens tv og telefon. Det er meget angstfremkaldende og skaber en stor usikkerhed og utryghed.


Jeg kan se, at du ved en del om medicin. Der er flere forskellige antipsykotiske præparater, der kan hjælpe på denne vanskelige tilstand. Første valg er solian, abilify, lurasidon. Seroquel, risperidon eller paliperidon.

Valget er afhængig af bl.a. bivirkninger, patientens erfaringer, vægt og nyrefunktion. I forhold til bivirkninger holder man typisk øje med træthed, svimmelhed, mælkesekretion, mundtørhed, sløret syn, uro og muskelspænding.

Det er trygt at vide, at vi er i Guds hånd, både når det er svært, og når det er let.

Jeg vil naturligvis bede for dig. I vores kirke kommer der med jævne mellemrum tre med samme sygdom, de er alle tre blevet mirakuløst helbredt. De har hver deres historie. Det er meget opmuntrende.

Sygdom og mirakuløs helbredelse forbliver dog en åbent spørgsmål, som kun Gud kan svare på. Personligt har jeg bedt for folk, der er blevet helbredt, og for folk der ikke er blevet helbredt.


Det er klogt at tage imod en god medicinsk behandling og blive ved hermed. Et godt kristent fællesskab kunne også være stort. Det er trygt at vide, at vi er i Guds hånd, både når det er svært, og når det er let.

”Mine øjne er altid rettet mod Herren, for han befrier min fod fra nettet. Vend dig til mig, og vær mig nådig, for jeg er ene og hjælpeløs. Gør mit hjerte fri af angsten, og før mig ud af mine trængsler! Se min nød og elendighed, og tilgiv mig alle mine synder!” (Salme 25:15-18)
Med ønsket om alt godt til dig. Du er velkommen til at skrive igen.

Kærlig hilsen Poul Henning

Scroll to Top