Poul Henning Krog

poul_logo_200

Er medicinen skyld i min overvægt?

– Jeg får medicin mod angst og bipolar lidelse, og jeg er blevet overvægtig, fordi min eneste glæde er at spise. Er det medicinens skyld, at jeg ikke kan tabe mig igen?

Kære Poul Henning

Tak for en god brevkasse. Jeg er 25 år med kronisk angst samt en bipolar lidelse. Jeg får angstdæmpende og stemningsstabiliserende medicin, det hjælper i nogen grad på min tilstand, men jeg kan mærke, at det også sløver mig. Jeg får pregabalin, lamotrigin samt små doser truxal efter behov.

Fra at have været normalvægtig er jeg blevet meget overvægtig. Jeg kan ikke finde motivation til at løse det. Min eneste glæde er snart at spise. Jeg kæmper med at fastholde min koncentrationen i livets gøremål og fritidsinteresser.

Jeg kan ikke sidde med håndarbejde eller læse en tekst (min mor skriver dette for mig.) Jeg har ikke nogen veninder, ligesom jeg heller ikke formår at passe et job.

Jeg sover og spiser. Har du et bud på, hvordan jeg kan blive en slank udgave af mig selv igen? Kan man overhovedet tabe sig, når man får den slags medicin?

Kære Tanja

Selv tak. Pregabalin kan give vægtøgning, men næppe i den grad du taler om.
Lamotrigen og truxal i små doser giver ikke vægtøgning. Jeg antager, at dit problem er af en anden karakter.

Som du skriver, finder du stor glæde i at spise. Når kræfterne og koncentrationen ikke rækker til meget andet, er mad en god og let stimuli. Dit problem er helt reelt og behandlingskrævende.


Først og fremmest skal du kontakte din egen almenpraktiserende læge, som ser på din samlede situation og har mulighed for at henvise dig til en diætist.

En diætist guider, inspirerer og lærer dig om kostomlægning og dermed også nye vaner. For at tabe dig, skal du forbrænde flere kalorier, end du indtager – det gælder for os alle, det er såre enkelt og så alligevel ikke.

Du skal lære at være god ved dig selv – ikke ved at overspise, men ved at forstå konsekvensen af at gøre det. Øv dig i at finde små sysler, der giver dig glæde. Noget du kan overskue, hvor småt og ubetydeligt det end må forekomme dig at være.


Find styrke i troen

Du styrker også dig selv gennem din tro på Gud: Lyt til livsbekræftende lovsangsmusik og gode styrkende prædikener.

Min ide til dig: Køb et kladdehæfte og gør det til din personlige samling af opbyggelige bibelvers til dagen og vejen, du kan starte med: “ … og i tillid til, at han, som har begyndt sin gode gerning i jer, vil fuldføre den indtil Kristi Jesu dag.” Filipperbrevet 1:6.

Du kan også få glæde af Christ-fulness. En dejlig måde at slappe af på og være Gud nær. Du kan søge Christfulness meditation via You Tube. I Mesterens Lys har nogle skønne kristne meditationer. Tag afsæt i dem og væn dig til at lytte til dem dagligt. Igen: Det handler om at få nye gode vaner, så du kan aflede dine tanker, når hjernen igen tigger dig om mad.

Gå lempeligt frem, så ikke du pludselig opgiver, fordi opgaven bliver for krævende. Bær over med dig selv, hvis du en dag mislykkes med dine forsætter – men fortsæt så med det nye, du lærer.


Så, jeg svarer ja til dit spørgsmål: Du kan godt tabe dig, selv om du får pregabalin, lamotrigin og Truxal.

Det forekommer sværere, fordi du allerede er psykologisk udfordret – derfor bør du også hente støtte til opgaven hos lægen og i dit øvrige netværk.

Kærlig hilsen Poul Henning

Scroll to Top